Innovatief baggerschip houdt Maas bevaarbaar

Een bootje huren en lekker varen is heerlijk. Maar de Maas is natuurlijk ook een vaarweg voor vrachtverkeer en dat vraagt om onderhoud. Mocht je dus een dezer dagen een tochtje maken via www.sloepverhuurlimburg.nl dan kan het zomaar zijn dat je de #Roeroord van Martens en Van Oord tegenkomt op of aan de Maas want die is in opdracht van Rijkswaterstaat bezig met baggerwerkzaamheden om onze #Maas bevaarbaar te houden.

Neergekomen zand, grind en slib worden opgezogen, waarbij het zand en grind als grondstof wordt afgevoerd en het slib gestort wordt. Bijzonder aan de Roeroord is dat deze geschikt is gemaakt om explosieveilig te baggeren. Tijdens eerder baggeren in de Maas zijn op verschillende plaatsen explosieven gevonden. In verband met de vondst van deze conventionele explosieven heeft Martens en Van Oord een beveiligde werkmethode ontwikkeld. Hiervoor is zandwielenponton Roeroord omgebouwd en beveiligd.

Opsporen en afvoeren explosieven

Het zand dat van de bodem wordt gezogen gaat door een verstevigde leiding en wordt gezeefd. Met een magneet wordt het ontdaan van alle ijzerhoudende delen, waaronder dus ook de explosieven. Deze worden opgevangen in een beveiligde bak en afgevoerd. Het gefilterde zand wordt vervolgens overgeheveld naar een naastgelegen vrachtschip dat de bruikbare grondstof vervoert naar de aannemer(s) die hiermee gaan werken.(Bron: Rijkswaterstaat.nl)

Deel dit op social media

Kom je ook varen dit weekend?
1e en 2e Paasdag zijn wij geopend!